Десет важни стъпки за добра SEO оптимизация на сайт

seo оптимизация на сайт

Здравей, драги читателю! За начало да уточним значението на термините. Какво е SEO оптимизация на сайт? SEO – това е оптимизация на сайт за търсачките. Оптимизация за търсачките (англ. search engine optimization, SEO) – е комплекс от мерки за повдигане на позициите на блог/сайт в търсачките по определени ключови думи. Обикновено колкото е по-добро класирането на сайта в търсачката на Google, толкова са и повече заинтересованите посетители които влизат в сайта. И като следствие – по-добри условия за монетизация на сайта. По-голяма печалба.

Ясно е, че SEO оптимизация на сайт или отделна статия не е лесна работа, затова при написване на текста, ще трябва да отделите колкото се може повече внимание на самия материал. Нали ако материала е добре оптимизиран за търсачките, вие значително ще повишите класирането си в търсенето и със това и шансовете за повече посетители на сайта. А ползвателите, влизайки във вашия блог, ще се наслаждават на полезна и разбираема информация. С какво се започва оптимизация на съдържанието в блога, съм написал в статия „Сайт оптимизация. Какви правила трябва да се спазват при писане на качествено съдържание 1“ и във статия „Вътрешна оптимизация на сайт или блог с мета таг title и description“. А сега да продължим по-нататък…

Сега ще поговорим за това, какво ще направи вашите материали (статии) колкото се може по-качествени за двете страни – за хората и за търсачките. Честно ще ви кажа, отначало това ми се отдаваше много трудно, но както мъдро е отбелязал народа, с търпение и труд всичко се постига.

И така, 10 стъпки, влияещи на качеството на SEO оптимизация на сайт:

Първа стъпка. Заглавие на материала:

Отначало аз съвсем не обръщах внимание на заглавието на статията, и я правех изключително за читателите, които посещават блога, и не си давах сметка, че заглавието играе решаваща роля в дилемата – ще влезе ли ползвателя във моя блог, като прочете заглавието или няма да влезе?

Заглавието на статията е първото нещо което привлича и кара читателя да отвори материала, то трябва да е предизвикателно, а по-точно максимално привлекателно и едновременно разкриващо същността на материала. Затова преди да публикувате материал, си представете как той ще изглежда и помислете – би ли ви заинтересувал, ако вие бяхте на мястото на вашите читатели? Ако да, отлично, ако не, променете го, докато не се получи добре.

Втора стъпка. Ключови думи:

Правилното използване и разположение на ключовите думи е достатъчно и ефективно средство за роботите на търсачките, които трябва да се използват умно и да не се използват много често (около 3-4 пъти) иначе може да попаднете във филтъра на търсачките. Използването на ключови думи зависи също и от обема на статията. Ако статията е по-голяма, може да употребявате ключовите думи по-често. Оптималното количество на ключовите думи в статия е 10%. Как правилно да избирате ключови думи, съм писал в тази статия „Оптимизация на сайт за търсачките в Интернет“.

Желателно е ключовите думи да се пишат още в началото, което веднага дава на роботите на търсачките информация за съдържанието на материала. Също така се стремете да използвате синоними на ключовите думи, например ключова дума: „seo оптимизация на сайт“ може да използвате няколко синоними за да не омръзвате на вашите читатели, проявете импровизация: „seo оптимизация на сайт със статии“, „подобряване на класирането в google с помощта на статии“ и т.н. Повярвайте търсачките ще могат да различат коя е основната тема на материала, но читателя със сигурност ще забележи небрежния стил в текста и най-вероятно ще се разочарова или още по-зле, ще престане да ви чете.

Трета стъпка: Приятелско отношение:

Статиите ви трябва да са написани с добро приятелско отношение, което ще помогне на читателя да разбере, че вие действително се грижите не само за себе си, но и за него самия. Писане в стил „отчуждение“ няма да ви донесе нищо хубаво. Превърнете се в приятен виртуален събеседник, чийто статии ще са не само полезни, но и приятни за четене, и така вие ще намерите постоянни читатели и абонати, а възможно и интернет приятели.

Четвърта стъпка: Информационна ценност:

Не трябва да пишете празни думи просто заради обема и само което е добро за seo оптимизация на сайт. Материала трябва да е максимално ефективен, за да може читателя мислено да ви каже благодаря за получените знания. Най-вероятно такъв човек няма да го мързи да сподели полезния материал със приятелите си от социалните мрежи.
Затова във вашия блог трябва да имате бутони за споделяне в социалните мрежи. Подробности прочетете в статия „Плъгин за споделяне в социалните мрежи Social Share Buttons за WordPress блог“. Давайки на читателите, това което искат, вие ще получите възнаграждение във вид на постоянни читатели, а това е много приятен момент за който и да е уебмастър, още повече за блогер.

Пета стъпка: Цензура:

При написване на материал, със всички средства се стремете да избягвате цензурата и жаргона. Пишете като човек, а не като някой бивш затворник. Читателите обичат всичко да е написано без излишни емоции, и ако не искате да въвлечете читателя в объркване и смут, винаги се старайте да се сдържате и да не използвате излишно и безсмислено многословие. Пишете от душа, за да е разбираем смисъла от началото до края.

Шеста стъпка: Удобство:

Някой хора не обичат да четат целия материал (или го четат бегло), затова го направете по удобен. Това може да се направи с използване на подзаглавия (H1-H6), или както е в тази статия да се раздели текста на абзаци и/или да се отдели със удебелен шрифт. В краен случай може да се използват други тагове или може да се измени цвета на текста. Главното е, читателя без да прочита целия текст, да може да намери нужната за него информация, при това без да прави допълнителни усилия.

Седма стъпка: Оригиналност:

Предоставяйте уникални и оригинални материали написани от вас, а не от някой друг, така ще имате шанс да се отличите и изпъкнете от другите и да направите нещо свое. В края на краищата направете нещо необичайно в рамките на правилата за seo оптимизация на сайт за търсачките и моралните принципи на човека.

Осма стъпка: Мултимедия и графика:

Използването в материалите на мултимедия – винаги е носило позитиви, ако не считаме разбира се рекламата. Затова, слагайте колкото се може повече поясняващи картинки, снимки, видео, аудио записи и т.н. Това ще помогне конкретно на вашия читател да се ориентира какво искате да му кажете. Не забравяйте също така да използвате SEO ключови думи, за да може роботите на търсачките да ги анализират и да класират на първите места в търсенето вашия блог.

Девета стъпка: Краткост и лаконичен израз:

Краткостта е сестра на таланта, затова пишете само за това което искате да кажете, но не повече.

Десета стъпка: Редовност:

Длъжни сте колкото се може по-често да попълвате вашия блог с полезна и актуална за вашите читатели информация. Редовното писане на нови и полезни материали ще се хареса не само на вашите читатели но и на търсачките. Търсачките обожават сайтове които често се обновяват със нови материали, особено това важи за Google. Затова полезна и качествено конструирана информация се харесва не само на роботите на търсачките търсещи нова и още не индексирана информация, но и особено на хората. Да не говорим, че това е страхотно за seo оптимизация на сайт.

Ако поработите добре над всичките 10 стъпки за по-добра seo оптимизация на сайт, то ще предразположите добре към себе си не само търсачките, но и хората, които могат да станат ваши редовни и верни читатели. Както съм написал в началото, това е работа на два фронта, дори и сложна си струва да се използва в практиката, защото дава резултати!

Какво мислите за 10-те стъпки за по-добра seo оптимизация на сайт? Напишете в коментарите.

Ако ви е харесала статията „Десет важни стъпки за добра seo оптимизация на сайт“ – споделете я в социалните мрежи Twitter, Facebook и Google+. Ако имате въпроси за seo оптимизация на сайт – задавайте ги в коментарите. Непременно ще ви отговоря.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *