Com и net домейн имена – каква е разликата

Здравей, читателю! Избора на домейн име е изключително важно за вашите бизнес цели, защото може да има отражение върху вашето търговско име и класирането във търсачките. Във тази статия ще ви обясня какви са разликите между Com и Net разширение за домейн име и кой е по добрия избор за вашия сайт.

Какво означава com и net разширение за домейн име?

Домейн името е адреса на вашия сайт в Интернет. Това е нещото което изписват потребителите във търсачките, за да влязат във вашия сайт. Например моето домейн име – ptcpari.com.

Домейн имената може да са със различни разширения като, com, net, org, info и т.н.

site.com
site.net
site.info

Може свободно да избирате между тези домейн разширения, но все пак те са създадени за да разграничат различните типове сайтове. Трябва да изберете разширение за  домейн име  което е най подходящо за вашия бизнес и което ще ви помогне да направите име и репутация във тази бизнес ниша.

Затова хайде да видим какви са различията между com и net разширенията за домейн име и кое от тях е по добро за бизнес.

Различията между com и net домейн имена

Com и net са двата най популярни разширения за домейн име. Ако предпочитания от вас .com домейн вече е зает, то повечето регистратори на домейн имена ще ви предложат алтернативно .net домейн име. Но обикновено в повечето случаи .net не е подходящо за вашият бизнес.

Com идва от Английската дума commercial, което означава и представлява именно комерсиален (търговски) вид сайт. Това включва всички бизнес уеб сайтове които искат да правят пари от интернет, персонални сайтове, блогове, портфолио сайтове и всички останали свързани с бизнес.

От друга страна, .net разширение за домейн име представлява мрежа (network). Той се препоръчва за Интернет, email компании и доставчици на Интернет услуги.

com и net домейн разширение за име на сайт

Кога би трябвало да изберете .com домейн име?

Разширението за домейн име .com е станало като синоним за Интернет. Почти 46% от всички регистрирани имена са .com домейн имена. Много по лесно е на потребителите да запомнят .com домейн име отколкото друго разширение за домейн име. Поради голямата популярност на .com, те са изключително лесни за създаване на търговско име, за реклама и помагат за растежа на вашият бизнес.

Ако искате да направите какъвто и да е вид бизнес сайт, винаги би трябвало да използвате .com домейн разширение. Това дава на вашия сайт разпознаваемо име и адрес и прави вашия бизнес да изглежда по професионален и по развит.

Проблема е, че .com е толкова популярен, че изглежда, че почти всички хубави имена са вече заети. Но все пак все още има много подходящи .com домейн имена които не са заети.

Ето няколко съвета как да изберете най доброто .com име за сайт:

  • Вашето домейн име трябва да представя вашият бизнес и какво правите. Например flowerservice.com е по добро от само service.com.
  • Ако желаните от вас имена са вече заети може да добавите малки думи преди и след името, за да го направите уникално. Например sofiaflowerservice.com.
  • Вашето домейн име трябва да е лесно за запомняне и изговаряне. Не използвайте тирета или числа във вашето домейн име.

Кога трябва да използвате .net домейн разширение?

Би трябвало да използвате .net име, ако ще предлагате Интернет услуги, хостинг на данни, email хостинг и други подобни. Може да използвате .net домейн име ако е подходящо за вашият бизнес, но ще се изискват сериозни познания по маркетинг, за да излезете на първата страница в търсачката на Google.

Почти 4% от домейн имената използват .net. Net и останалите разширения са като алтернатива на .com. По първоначален замисъл, .net би трябвало да се използва от за сайтове предоставящи Интернет и мрежови услуги.

Кой използва .net домейн имена?

Много бизнес компании регистрират .net домейни, за да запазят своето бизнес име само за тях. Други пък използват .net защото предпочитаното .com име вече е заето.Повечето компании скоро преминават към .com домейн, но използват и .net за технически и правни цели.

Com срещу Net – кой е по добър за SEO?

Ако се сравнява com и net, то това няма да се отрази на SEO. Търсачките ще ги считат като равни. Вие трябва да се съсредоточите върху добрите SEO методи и да създавате полезни статии които ще ви помогнат да се класирате по добре в търсенето на Google.

По важно е самото име, а не неговото разширение. Например, flowerservice.com е по добре от  само service.com. Първото име ще се класира много по добре, защото във него е представено със какво се занимава бизнеса (с цветя) и това именно ще се търси от потребителите.

Надявам се статията да ви е помогнала да разберете различията между com и net домейн имената. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *