Code Snippets – как лесно да поставяте код във function.php без да счупите сайта

Здравей, читателю! Докато четете за някаква функция която искате да имате на вашия сайт, често се налага да добавяте специален код във function.php файла на вашата тема или в някакво разширение. Проблема е, че дори и малка грешка може напълно да «срине» вашия сайт. В тази статия ще ви покажа лесен начин за добавяне на страничен код в WordPress, с помощта на code snippets, без да се страхувате, че ще получите не работещ сайт.

Какъв е проблема

Често във Интернет ще намерите код с инструкции как да го поставите във вашия сайт, което за новаците не е лесна работа. Но дори и най малката грешка ще направи вашия сайт напълно не работещ! Друг проблем е,когато имате много кодове, което прави трудно тяхното управление.

Затова ви предлагам лесно решение, което много ще улесни тази нелека задача.

Лесно добавяне на специфичен код в WordPress

За тази цел ще използваме разширението Code Snippets. След като го инсталирате и активирате ще видите ново меню «Snippets». Кликнете върху него и след това върху бутон «Add New», за да отворите страницата за добавяне на код.

code snippets

Първо попълнете заглавие (в реда със надпис «Enter  title here») което ще ви помогне лесно  да разберете какво прави кода който ще поставяте. След  това поставете кода във поле «Code».

code snippets поставяне на код

На горната картинка съм поставил код, който скрива версията на WordPress от любопитни очи, което се препоръчва за сигурността на сайта.

function wpb_remove_version() {
return '';
}
add_filter('the_generator', 'wpb_remove_version');

Под това поле ще намерите поле «Description», във което може да добавите всякакво описание, което ще ви помогне да разберете за какво служи дадения код, за какво го добавяте и т.н. Също може да попълните във поле «Tags» етикети, със които лесно ще може да сортирате вашите кодове по заглавие и функционалност.

code snippets описание

Накрая, може да кликнете бутон «Save Changes and Activate» което ще пусне кода незабавно. Ако искате само да запазите кода, без да го активирате, кликнете бутон «Запазване».

Имате също опции да изпълнявате кода по четири различни сценария:

  • Run snippet everywhere – кода започва да работи във целия сайт;
  • Only run in administration area – кода работи само във Администраторския панел;
  • Only run on site front-end – кода работи само на първата страница на сайта;
  • Only run once – кода ще се изпълни само един път.

Работа със грешките във кода

Нормално, ако направите грешка когато добавяте страничен код, това веднага ще доведе до напълно неработещ сайт.Ще видите страница с надпис syntax error или 500 internal server error. За да поправите грешката, трябва ръчно да върнете обратно направените промени, но само като използвате FTP програма за достъп, тъй като не може да влезете във вашия административен акаунт в WordPress.

Хубавото на разширението Code Snippets е, че то автоматично засича грешката във кода и веднага спира неговото изпълнение. Също така ви показва съобщение със информация за грешката, което може да ви помогне, ако имате опит,как  да я поправите.

грешка в разширението code snippets

Управление на вашите кодове с Code Snippets

Може да запазвате кодовете без да ги активирате, да ги спирате по всяко време, да ги запазвате по отделно или всичките на флашка или друг носител. Ако преместите вашия сайт на друг сървър, можете лесно да импортирате кодовете, като отворите страница «Import». Натискате бутон «Избор на файлове», за да изберете предварително запазения файл със кодовете и след това натискате бутон «Upload files and import».

code snippets импорт настройки

Това е, както виждате няма нищо сложно и всеки ще се оправи с управлението на добавените кодове в сайта.

Надявам се статията да ви помогне лесно и безпроблемно да поставяте и управлявате код във вашия WordPress сайт със помощта на полезното разширение Code Snippets. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *