Четливост и яснота на текста – как да ги подобрите

Здравей, читателю! В днешната статия ще поговорим конкретно за това кое прави текста ясен, четлив и увлекателен. За да се чете лесно текста имат значение много фактори, започвайки от дизайна и шрифтовете и завършвайки с оформянето на всяка отделна статия.

Дизайн и шрифтове

Първо трябва да се оцени външния вид на сайта. Върху какъв фон е разположен текста? Има ли наблизо ярки блокове, които отвличат вниманието от текста? Има ли прекалено много реклама във сайта, която също пречи на четенето?

Сега да преминем на шрифтовете. Много е важно, как изглежда текста който ще се чете върху фона. Най честия вариант е черен текст на бял фон. Не е лошо, но като цяло по оптимално се счита непълния контраст. Тоест не абсолютно черен върху абсолютно бял цвят. Затова цвета на текста може да се направи малко по светъл от черния, например сив. Предполагам разбирате, че малкия сив шрифт на черен фон е неподходящ вариант.

Лесен начин да проверите съчетанието на цветовете на фона и текста е като сами прочетете няколко статии във вашия сайт, а също и да помолите и вашите приятели да го направят. Ако чувствате някакво неудобство и дискомфорт (като чувството което изпитвате когато четете тази статия), определено трябва да промените нещо.

Тук е мястото да споменем за размера на шрифта. Как мислите, колко трябва да бъде? Във много теми виждам, че размера на основния шрифт е 10-14 пиксела. Но по мое мнение (и не само мое), размера на текста трябва да бъде минимум 16 пиксела. Буквите трябва де виждат много ясно и добре, и човек със добро зрение не трябва допълнително да напряга очите си при четене.

С размера предполагам всичко е ясно. 🙂 Остана за обсъждане самия шрифт, какъв трябва да бъде той. За четене оптимални са стандартните шрифтове – Verdana, Times New Roman, Arial и Tahoma. Моето мнение по този въпрос е да не мъдрувате излишно и да поставите някой от стандартните шрифтове като основен.

fonts

Това е полезно и по причина, че нашите очи вече са свикнали със стандартните шрифтове, те са навсякъде около нас. Съответно, когато изведнъж за текста, който трябва да се чете, се използва друг шрифт, това би предизвикало някакво неприемане.

Изводи по дизайна и шрифта

Не казвам, че тук съм ви съобщил някаква свръх полезна информация, и вие сами бихте се досетили за тези неща. Но както се казва, повторението е майка на знанието. Да направим изводи за написаното до тук:

 • Дизайна на сайта като цяло може да влияе върху това дали текста е лесен за четене. Например, ярките блокове до/във текста или реклама може да пречат на четенето.
 • Цвета на текста трябва да се съчетава със фона. Най добре е да не се избират напълно контрастни цветове, това може да дразни очите.
 • Размера на шрифта (текста) трябва да е по голям. Не 10-12, а 16 пиксела. Идеално ще бъде ако сложите скрипт, с помощта на който всеки читател ще може да увеличава и намалява големината на текста според нуждите си. Предполагам сте виждали във някой сайтове и ще се съгласите, че е много удобно за читателя.
 • За четене ще е подходящ един от стандартните шрифтове.

Оформление на статията

Втория и не по маловажен аспект е оформянето на самия текст. Може да имате отличен дизайн и забележителен и едър шрифт, но ако напишете текст като чаршаф, то едва ли някой ще го прочете до края. Затова е важно да използвате в текста и други html тагове. А именно:

 • Удебелен, курсивен, подчертан, зачеркнат, отделяне на текст. Но и с това не прекалявайте. Отделяйки нужните думи, текста се чете по лесно.
 • Подзаглавия. Може би, най важния елемент, позволяващ ви да разбиете статията на отделни части. Важно е да не правите подзаглавието прекалено дълго, то трябва да е не повече от 60 символа.
 • Абзаци. Тук всичко е ясно, няма да пишете целия текст като един абзац, нали? Макар, че няколко пъти съм срещал такъв текст и ви уверявам това е пълен абсурд и този текст е просто нечетим. Използването на абзаци не е достатъчно, трябва и да контролирате количеството на съдържанието в него. Препоръчително е да не допускате в абзаца да има повече от 5-7 реда текст. Тъй като вече текста е труден за възприемане.
 • Списъци. Където трябва маркирани, а на друго място, номерирани. Списъците отлично подобряват външния вид на текста и привличат вниманието.
 • Цитати. Те се оформят отлично от обикновен абзац, затова също позволяват да се раздели текста. Ако има възможност, си струва да ги използвате, поне от време на време. А и така самия текст става по интересен.
 • Картинки. Накъде без тях. По добре е да използвате някаква картинка, отколкото никаква. Основната цел на изображението е да разбие текста и да направи четенето му просто, а също позволява на мозъка по добре да запомни информацията в написаното.
 • Собствени блокове (елементи). Има ги на много сайтове. Например, когато автора иска да даде някакъв съвет, да предупреди за нещо и т.н. Текста се поставя във някаква рамка или във някакъв цветен фон, зелен, червен, жълт и т.н.

Това са основните елементи. Тук може да споменем и таблиците. Те не се използват често, но ако ги има, това не влошава качеството на текста.

Добре, а как може да проверите дали текста е лесен за четене? За щастие, вие сте човек, нали? 🙂 затова може сами да го оцените. Ако искате може да помолите вашите приятели, това ще е достатъчно.

Допълнителни съвети и хитрини

Какво още може да се подобри? Може да добавите някакви допълнителни стилове за оформяне на текста. Например, първата буква във статията да е със различен шрифт и големина. Това често се среща в книгите.

Трябва да обърнете внимание и на такъв показател, като разстоянието между редовете. Той трябва да се настрои така, че да е максимално удобно за четене.

Ами това е всичко което считам, че е нужно да се каже за текста. Може да се добави още, че за големи статии няма да е лошо да се добави блок със кратко съдържание на статията, който би съдържал списък със линкове към всички части на статията.

Е, основните правила които ще ви помогнат да приведете в ред вашите статии и те да се четат лесно вече са ви ясни. Използвайте ги, и тогава четенето на текстове на този свят ще е много по приятно. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *