Колко често да употребяваме едни и същи думи и фрази във статиите

Здравей, читателю! Често съм писал за поведенческите фактори и какво директно влияе върху тях. Във този списък със сигурност влиза и това колко често употребяваме едни и същи думи и фрази във текста който пишем. А това директно влияе върху споменатите по горе фактори на вашите посетители. Да разберем защо това е толкова важно.

Какво е честа употреба на едни и същи думи и фрази?

Просто казано, това е количеството на най често употребяваните думи във статията. Например, ако аз във някоя статия употребя само във два абзаца 8-9 пъти фразата «как да създадете сайт». Това със сигурност ще ви накара да се почувствате зле от такъв текст, нали?

Влияние на честото използване на едни и същи думи и изрази

Ами, влиянието несъмнено е доста голямо. Защото по този показател може да се съди дали съдържанието е пълно със спам. Обикновено именно така се пишат статии, чийто автори се опитват да «натъкмят» текста за определена ключова дума/словосъчетание, но от незнание стигат прекалено далеч и просто използват едни и същи слова, надявайки се, че търсачките ще ги намират със тези ключови думи и фрази.

И какво имаме като краен резултат? Силно страда качеството на статията. Много силно, повярвайте ми, чел съм такива текстове, които са просто отвратителни. Дори във тях да има много полезна информация, така или иначе да ги четеш е крайно неприятно и тегаво. Някой автори, незнайно защо са убедени, че във първите три абзаца е нужно три пъти да се използват ключовите думи, като без да спират ги използват и по нататък в текста.

Такъв текст се възприема много тежко и изглежда изкуствено. Да, на човек му е даден такъв забележителен инструмент като мозъка, но той решава да заприлича на робот и да създава изкуствено съдържание.

А мъртвата статия живите същества (в този случай хората) ще четат с неохота и от това ще страдат поведенческите фактори. Тоест хората ще бягат от такъв сайт и няма да се връщат отново.

Как да направим проверка дали не сме се престарали?

За тази цел ще използваме страхотната програма Textus Pro. Повече информация и как да работите с нея може да прочетете във този материал.

честа употреба на едни исъщи думи и фрази

И така, какво е оптималното значение към което трябва да се стремите (колко често употребявате едни и същи думи, може да видите във Textus Pro във полето «Тошнота текста»)?

Оптималния процент за използване на едни и същи думи е 7-9%!

По малко от 6% е твърде строго и безсмислено. Да не превишава 7.5% – 10% е много по разумно.

Какво да направите за да намалите процента на често употребяваните думи?

Тук също ще ви помогне програмата Textus Pro, която ви показва най често употребяваните думи във вашия текст. Именно върху това трябва да помислите, как да намалите най често използваните думи и как да ги замените със синоними.

Работейки по този начин вие подобрявате два показателя, общо целия текст и по отделните думи във него. Ако на 1000 думи във написаното се повтаря 50 пъти думата «картоф», то процента на употреба на тази дума ще бъде 5%. Това е много. За оптимално се счита 2-4%.

Както показва практиката, трябва да пишем със колкото се може по разнообразни думи заради хората. Кой ще иска да чете вашите текстове, ако там се повтарят едни и същи думи и фрази?

Заключение

И така, вече е ясно, че трябва да проверявате текста за често употребявани думи и изрази, и ако процента е повишен, е нужно да го сваляте. И за кого преди всичко трябва да го правите? За търсачките? В никакъв случай! Трябва да го правите за хората, за да е по лесно и интересно четенето.

Ако направите евала на хората, със сигурност ще получите поощрение от Google. Така работят нещата. Затова да се настроим върху това, да публикуваме в Интернет колкото се може по качествени текстове! Успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *