Breadcrumbs в WordPress блог със плъгин или без – инструкция стъпка по стъпка за начинаещи

breadcrumbs

Здравейте, приятели! В днешната статия ще ви разкажа за така наречените breadcrumbs (хлебни трохи), за какво са нужни и как да ги добавите на вашия WordPress блог със помощта на плъгин и без него.

Breadcrumbs (хлебните трохи) са удобен и прост начин за опростяване на навигацията в сайта и за по-добра структура на вътрешните връзки, което е много важно за роботите на търсачките, които обхождат страниците на вашия блог. Името идва в чест на начина, благодарение на който героите на немската приказка „Хензел и Гретел“ са опитали да намерят пътя за излизане от гората.

Вярно, че breadcrumbs (хлебните трохи) не помогнали на децата от приказката, но неудачния способ за спасение е станал нарицателен и се използва във различни ресурси, от лични блогове до Интернет магазини.

Със сигурност сте виждали тази навигационна верига на най-различни Интернет ресурси. Обикновено хлебните трохи се поставят над статията и изглеждат примерно така:

Главна страница > Категория > Под категория > Текуща страница

Благодарение на тази верига от връзки, читателя може във всеки момент да разбере, на кое ниво във сайта се намира и има възможност да премине както по цялата верига, така и веднага да премине в интересуващия го раздел или да се върне на главната страница на сайта.

Каква е ползата от breadcrumbs (хлебните трохи) за сайт или блог

Първо, това е опростяване на навигацията. Например, читателя е отворил статия, прочита е и решава да прочете и други статии от категорията. Благодарение на хлебните трохи, няма нужда да търси картата на сайта или списъка със категориите. Той просто ще се върне със крачка назад. Така вие ненатрапчиво подканяте читателя да премине по линковете, тоест давате му още една причина да се задържи на вашия сайт. А това, подобрява поведенческите фактори, които са много важни за търсачките и имат огромно значение за по-доброто класиране на вашия сайт.

Колкото е по-сложна структурата на сайта, толкова е и важно да се поставят хлебни трохи. Тъй като на посетителите, особено попадащи за пръв път на даден сайт, отначало е сложно да разберат всички блокове, страници, категории и под категории. И ако няма подсказки, те ще си отиват от сайта, след прочитане на само една статия.

Втората задача на хлебните трохи е тясно свързана със първата – вътрешна оптимизация на сайта, или по точно това е още един начин да се свържат колкото се може повече страници във сайта. Като в сравнение със ръчното поставяне на линкове към други статии, тук всичко става автоматично. Над всяка публикувана статия веднага се появява нужната навигационна верига.

Тази функция може да се добави във сайтове и блогове по различни начини. Ще разгледаме два от най-лесните начини за WordPress – с помощта на плъгин и със поставяне на код във страниците.

Как да добавите хлебни трохи във WordPress блог с помощта на плъгин

Най-лесния начин за добавяне на хлебни трохи във блог е като инсталирате плъгин. За WordPress обикновено се използва плъгин Breadcrumb NavXT. Как да инсталирате плъгин във WordPress блог може да прочетете от тази статия: „Как да инсталирате WordPress плъгини“.

След като инсталирате и активирате плъгина влизате във „Външен вид“ -> „Редактиране“ -> header.php или single.php. В тази страница, ако искате да поставите хлебните трохи на заглавието на статията, търсите във кода the title (кликнете Ctrl+F и напишете във търсачката думата the title и тя ще бъде намерена автоматично от търсачката), например:

<h1 class="title"><?php the_title (); ?></h1>

И над този ред поставяте този код:

<div class="breadcrumbs">
<?php
if(function_exists('bcn_display'))
{
  bcn_display();
}
?>
</div>

След това влезте във „Настройки“ -> „Breadcrumb NavXT“ и в раздел General променете имената на връзките от англйски на български език и запазете промените. Остава само да влезете във вашия блог и да се полюбувате на резултатите.

Как да добавите хлебни трохи във WordPress блог без да използвате плъгин

Тъй като всеки плъгин е допълнително натоварване на вашия блог, забавящ неговата работа, то е по-добре просто да с е постави малък код във страницата, защото в този случай това не е особено трудно.

Влизате в админ панела -> „Външен вид“ -> „Редактиране“ -> functions.php. В тази страница където искате (само да не е във друга функция) поставяте следния код:

function the_breadcrumb() {
  echo 'You are here: ';
  if (!is_front_page()) {
    echo '<a href="';
    echo get_option('home');
    echo '">Home';
    echo "</a> » ";
    if (is_category() || is_single()) {
      the_category(' ');
      if (is_single()) {
        echo " » ";
        the_title();
      }
    } elseif (is_page()) {
      echo the_title();
    }
  }
  else {
    echo 'Home';
  }
}

И запазвате промените. Ако се страхувате, че ще сгрешите, просто поставете кода във края на кода над последната скоба „}“. Като застраховка ви препоръчвам да свалите страница functions.php на вашия компютър преди да правите промени по нея. Така ще може да качите оригиналната страница, защото при грешка в поставянето на кода, може целия сайт да не иска да се зареди.

След това трябва този код:

<?php
the_breadcrumb();
?>

Да го поставите там където искате да се показват хлебните трохи, например над заглавието на статията. Затова пак влизате в админ панела -> „Външен вид“ -> „Редактиране“ -> single.php, и търсите в кода ред съдържащ the title (натиснете Ctrl и F едновременно и във търсачката напишете the title, за да не се мъчите да търсите визуално) и над този ред поставете кода и съхранете измененията.

Влезте във вашия блог и вижте какво се е получило. Ще видите, „You are here“ и „Home“ и трябва просто да ги промените на например „Вие се намирате тук“ и „Главна“ (или името на блога). Освен това проверете как изглеждат хлебните трохи във различните браузъри – забелязват ли се добре, показват ли се добре.

Това е, breadcrumbs (хлебните трохи) помагат на вашите читатели, а вие може да сте горди, че самостоятелно успяхте да разберете как се поставят във блог.

С уважение Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *