Блог – струва ли си да правите свой блог? Всички плюсове и минуси на личния блог

как да направим блог

Здравей, скъпи читателю! Да направиш личен блог не е трудно. За всички тънкости може да разберете в достатъчно кратки срокове. Като: каква CMS да използвате, как да го настроите, как да изберете и настроите дизайна на блога, как да изберете хостинг и домейн, как да инсталирате необходимите разширения за блога, как да редактирате статиите и т.н. Сега няма да изброявам всичко което е нужно да знаете.

Най-важния въпрос който трябва да си зададете преди да се заемете със създаване на блог е: „Струва ли си да се изучи всичко това, струва ли си да губите време, което и така не стига и ще се върнат ли моите вложения?“

„Ще стане ли за мен моя блог този пасивен източник на доход, за който всички мечтаят?“

Веднага искам да ви кажа, че напълно пасивен източник на доходи блога няма да стане. Защо? Всичко е много просто. За да поддържате висока посещаемост на блога е нужно периодически да го обновявате със интересни и полезни статии. Едно е да го направите, това са само 10% от цялата работа. 90% – това е управление на вашия блог, напълването му със уникални и качествени статии, неговата оптимизация и реклама. И веднага ви казвам, че това е труд. Разбира се това не e като да мъкнете тухли, но все пак си е същия труд, от който човек се уморява. Написването на една статия отнема 2-3 часа. Преди това трябва да се измисли интересно заглавие със ключови думи.

Е, и кога ще ми се върнат всички мои вложения на време, сили и пари, ще попитате вие? Не по рано от 1 година, е моят отговор. Много ли е? Да, много е, но няма друг начин. Отначало вашия ресурс ще се класира на много низки позиции в търсачките, и едва след известно време позициите му ще се подобряват.
Една година просто ще трябва да развивате вашия блог, да го пълните със качествени статии и едва тогава, когато блога ви укрепне и в него има поне 100 качествени и уникални статии и добра посещаемост, може да помислите за неговата монетизация.

При правилен подход сайта може да ви носи не лоши пари и докато съществува интернет, вашия блог може да бъде отличен източник на доход. Каква сума ще печелите е строго индивидуално и зависи от блога и неговата посещаемост. Нужно е само да поработите добре с блога 1 година, а след това ще можете дълго да получавате почти пасивен доход.
Дори ресурса ви да е добре развит и с голяма посещаемост, пак ще трябва периодически да го обновявате със нови материали, да пишете статии или да ги купувате. Без това няма да минете.

Но много новаци не могат да чакат 1 година, докато блога им започне да носи приходи. Затова много блогове в Интернет след тяхното появяване, почти веднага изчезват от сцената наречена Интернет. Но ако имате търпение и влагате труд и не се предадете в началото на пътя, в бъдеще ще получавате отличен доход. Блогът е незаменим за тези които продават в интернет свои стоки и услуги. Нали във своята същност един блог е мощен генератор на целеви трафик. Даже е смешно да говоря за такива разходи за блога, като хостинг за 8-9 лева на месец или 10-15$ за домейн за една година. Всичко това напълно се изплаща.

Блог – това е вашето лице в Интернет. Благодарение на блога вие може да разкажете за себе си, за вашите стоки и/или услуги. Да завържете изгодни познанства и да намерите нови приятели. За всички хора, решили да се занимават с електронна търговия, непременно им трябва сайт. Това е своеобразен офис в Интернет. Все повече и повече реалния бизнес се премества в Интернет.
Всяка сериозна компания, фирма и бизнес има блог/сайт в световната мрежа. Личния блог ви помага да рекламирате стоки и услуги, формира лоялни клиенти. А на тези хора, които вече ви познават и ви вярват, е много по-лесно да им продавате вашите стоки и услуги. Тези и още много други предимства притежава личния сайт.

В тази статия се опитах да отговоря на въпроса кои са плюсовете и минусите на личния блог. И от където и да го погледнеш, плюсовете са много повече. Е, главния минус е, че в началото ще трябва да поработите „на празен ход“, без никаква печалба. Но това е само на пръв поглед. Винаги в този случай давам пример от реалния живот. Когато се строи жилищна сграда, в нея се инвестират средства: пари, време, труд.
И строителството може да продължи няколко години, но после, когато сградата е построена, се продават квартирите в този дом, и напълно се връщат всички разходи и се получава прилична печалба. Точно така е и със личния блог. Надявам се, че тази аналогия ви е ясна. Е, това е всичко. Ще се срещаме в бъдещите статии в този ресурс. Благодаря ви, че бяхте с мен и отделихте безценните си минути за тази статия.

С уважение, Николай Томов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *