Bitcoin електронна валута

Какво е Bitcoin?

Самата дума Bitcoin е съставена от две английски думи: „bit“ – единица за измерване на информация и „coin“ – монета. Името говори само за себе си, биткойните [често се използва съкратеното BTC (англ.) или биткойн (бълг.)] – това е електронна валута, измислена в далечната 2009г. от японеца Сатоши Накамото.
Във момента (20.06.2017г.) 1 биткойн се обменя за повече от $2700!

Сатоши („Satoshi“) – минимално возможната сума във мрежата биткоин, това е като стотинка или цент!

 • 1 satoshi = 0.00000001 BTC – 1 сатоши – една сто стомиллионна част от биткоина;
 • 1 uBTC =1bit= 0.00000100 BTC – 1 микробиткоин – една милионна част от биткоина;
 • 1 mBTC = 0.00100000 BTC – 1 милибиткоин – една тысячная част от биткоина.

Bitcoin не са само монети, но и мрежата където става техния оборот, а също и специални програми-портмонета, във които ползвателите съхраняват своите биткойн монети. Биткойн монетите се появяват като резултат на сложни изчисления, за които се изразходват огромни количества ресурси на компютрите.
Има два начина за изкарване на биткойни:

 • Първи начин: Използвате вашия компютър който прави сложни изчисления и така създавате биткойни. За да почнете да заработвате биткойн монети, трябва да имате достатъчно мощен компютър (съществуват даже и специални хардуерни устройства) и да познавате устройството на BTC системата. След това всичко е просто, настройвате компютъра си със помоща на определена програма, пускате я и просто чакате докато получите биткойн монети.
  По време на добива (така наречения Mining (майнинг) на биткойни може да вършите нещо друго, вашата задача е да следите да не прегрее компютъра ви (изчисленията са много сложни и натоварват максимално компютъра ви!).
 • Втори начин: Друг начин да получите bitcoin монети е да ги спечелите от викторини, конкурси или безплатно на всеки час или БЕЗПЛАТНО от тези сайтове на всеки 15, 30, 60 минути и 3 часа!

Bitcoin има няколко важни особености които го отличават от от другите валути (не само електронните):

 • Първо, биткоин мрежата е децентрализирана, а това означава, че няма единен център който отговаря за тази валута. Никой не може да повлияе на курса, количеството монети в оборот, да блокира сметки и т.н.
  Ползвателя сам се разпорежда със своите пари, благодарение на специални програми-портмонета, свързани във мрежа. Портмонетата са напълно безплатни програми, така че всеки може да пробва да заработи биткойни, само трябва да свалите една от тези програми или да си направите онлайн портмоне. Във всеки момент може да обмените вашите биткоин монети за реални пари, като използвате биткойн обменник – специален сайт, който обменя биткойн във друга валута по определен курс.
 • Второ, количеството на биткойн монетите в мрежата е ограничено. Може да съществуват само 21 000 000 монети, които според някой аналитици ще свършат във 2033 година. Колкото по рано започнете да „работите“ в системата, толкова повече монети ще спечелите.
 • Трето, анонимност. Всички плащания в системата се извършват директно, без посредници. Това означава, че в повечето случаи плащанията не се облагат със никакви комисионни. Също така практически е невъзможно да се разбере собственика на дадена сметка. Персоналния адрес на всеки ползвател във BTC мрежата не съдържа никаква лична информация.

Вземайки предвид казаното досега, биткойн не е например доларите, а златото със което тези долари са обезпечени. Както е и със златото, и биткойн монетите са ограничени и произвеждането им става все по сложно всяка година.
Главния плюс на биткойн е бързота работа със тях и разбира се много интернет магазини отдавна предлагат плащане със биткойн монети.

Курс на bitcoin валутата в реално време!

Къде може да се използва биткойн?

Теоретично има два начина за използване на биткойн:

 • Първи начин – това е покупка на стока или услуга със биткойн. Този начин е много удобен, бърз и не се облага със комисионни.
 • Втори начин – да обмените биткойн монетите си за друга валута. Има много сайтове които ще обменят вашите bitcoin монети за долари, евро или друга валута. Този способ има и някой минуси:
 1. Минус номер едно – комисионната, която може да достигне до 15% от сумата!
 2. Минус номер две – зависимостта от курсовете на валутите. Въпреки, че курса на bitcoin е предсказуем и рядко се променя, все пак може да изненада невнимателния ползвател.
 3. Минус номер три – дългите (понякога много дълги) операции по превода. Така или иначе, този способ е единствения вариант да купите нещо което не се продава със bitcoin монети. Така, че ако искате да купите нещо или просто да превърнете Bitcoin във реални пари и не се страхувате от комисионни и известно чакане, то това е вашия способ.

Не забравяйте, че количеството на монетите е ограничено, а това означава, че цената за монета всяка година само ще расте.

Как да спечелите биткойн крипто валута?

 • Първи начин – може да купите bitcoin валута със някоя друга валута. Намирате сигурен и проверен сайт за обмен на валута, плащате определената сума и скоро bitcoin валутата ще е във вашето портмоне. Какво ще правите по нататък със тях, ще ги продавате по-скъпо или ще ги запазите за „черни дни“ – решавате вие.
 • Втори начин – да получите биткойн безплатно. Може да ги получите безплатно във различни промоции, томболи или лотарии.

Как да получите безплатни биткойн монети на всеки 5, 15, 30 и 60 минути вижте на тези страници на сайта: FreeBitco.in, QoinPro, BTC Clicks и на тази страница.

 • Трети начин – добив на биткойн със помощта на компютър (най сигурния!). Bitcoin монети може да получите най-сигурно със решаване на сложни задачи от вашия компютър (и не само вашия). За тази задача става напълно вашия домашен компютър (освен ако не е много стар), но максимална печалба изкарват специални хардуерни устройства, наречени bitcoin miners.

Ако имате достатъчно мощен компютър за начинаещите това е най-добрия метод за започване на добива на биткойн монети. Искам да ви предупредя, че при добива на bitcoin вашия компютър ще работи на пълни обороти през цялото време, а това означава, че трябва да се настрои внимателно и да се следи да не прегрее и да не излезе от строй. Също и ако притежавате стар (купен по рано от 2010-2011г.) компютър: даже и не си помисляйте да го използвате за получаване на bitcoin. Най-вероятно само ще повредите компютъра си!
Знае се, че основна роля в майнинга играе видеокартата, а също и, че Ati Radeon картите добиват биткойн със по-голяма ефективност, отколкото тези на NVidia. И колкото видео картата е по-мощна, толкова е по ефективна за получаване на биткойн монети.
Ако искате да научите дали и колко е ефективен вашия компютър за добиване на bitcoin, може да направите проверка във многобройните сайтове за калкулиране. Там програма ще сметне всичко, започвайки от средния доход и завършвайки със разхода на енергия.
Следващата стъпка е да свалите от интернет някоя специална програма-майнер, които са безброй. Това са нещата необходими за добив на биткойн монети.
Вече може да се регистрирате към някой Mining Pool. Bitcoin mining pool са измислени тогава, когато се е разбрало, че да добивате (mining) биткойн сам е сложно, дълго и скъпо занимание. Mining Pool – това е сървър, който управлява много компютри които добиват биткойн монети. Пулът има обща задача, която се решава едновременно от много компютри, което позволява съществено да се увеличи скоростта за добив на биткойн.
За всички новаци се препоръчва да се регистрират във един от многобройните пулове. Така ще икономисате не само време, но и компютъра ви няма да се натовари докрай, както ще стане ако се занимавате самостоятелно със биткойн майнинг.
След като компютъра е подготвен, програмата е настроена, и сте създали успешно акаунт във някой пул (mining pool), вие сте готови да добивате bitcoin монети!
Вече е достатъчно да пуснете програмата-майнер, да изберете удобните за вас настройки (време за работа, ниво на натоварване и т.н.). Програмата-майнер ще се свърже със пула, ще получи от него задача и ще насочи всичките ресурси на вашия компютър за нейното решение. Когато задачата бъде решена, пула ще ви предложи нова, а във вашето биткойн портмоне ще се появят биткойн монети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *