База данни на WordPress, структура и таблици

Здравейте, приятели! В днешната статия ще разкажа за базата данни на WordPress, която е задължителна част от работещия блог. Ще поговорим за структуратата на MySQL база данни на WP.

От какво се състои базата данни на WordPress

Базата данни се образува веднага след инсталация на WordPress и съдържа таблици които започват с префикс. При инсталацията може да зададете ваш префикс за таблиците, това се препоръчва за повишаване на безопасността на блога. Но може да се остави и варианта по подразбиране, а именно wp_.

И така, ако погледнем във току що създадената база данни на WordPress, тя ще съдържа 11 таблици:MySQL-database-1

Ако при вас не съвпадат името на таблиците със този списък или са повече, вариантите са няколко защо е така:

 • Инсталирайки разширения някой от тях добавят в базата данни свои таблици. Същото се отнася и за съдържанието на таблицата – разширенията създават нови полета, редове и т.н.
 • По време на инсталацията на WordPress е променен префикса (wp_) на таблиците и имената са различни.

Таблица база данни на WordPress

Базата данни се състои от таблици, всяка от които изпълнява определени функции. Може да работите с БД използвайки панела phpMyAdmin. За да разгледате съдържанието на таблицата кликнете във нейния ред тази иконка: db_browse За да редактирате вътрешния ред на таблицата: db_edit Всички икони имат изплуващи прозорци със информация за какво служи дадената икона, така, че не би трябвало да имате проблеми.

И така, да разгледаме всяка таблица по отделно и да видим какви данни се записват във всяка от тях.

 • Таблица wp_commentmeta
  Всеки коментар, оставен във блога, съдържа някаква допълнителна информация, която се съхранява във тази таблица. Например, ако е инсталирано разширението Akismet за защита от спам, то той ще записва в таблицата своята информация – одобрен или не одобрен коментар, или отбелязан като спам.MySQL-database-2
 • Таблица wp_comments
  В тази таблица се съхраняват оставените коментари във постовете.MySQL-database-3
 • Таблица wp_links
  Тази таблица съхранява линковете (blogroll). След инсталация на WordPress тя съдържа линкове към WordPress, кодекса и други. Ако изтриете тези линкове, то съответно тази таблица ще бъде празна.
 • Таблица wp_options
  Съхранява настройките на WordPress които са достъпни от админ панела във меню „Настройки“. След инсталиране на някой разширения те добавят свои настройки които се съхраняват във тази таблица. Първите редове на таблицата съдържат общите настройки на блога, а по-надолу следват редовете на инсталираните разширения.MySQL-database-4
 • Таблица wp_postmeta
  Съдържа огромно количество информация за постовете и статичните страници на блога – информация за прикрепените файлове (картинки, видео и т.н.), данните за полетата които се попълват при създаване или редактиране на статии. Тук влизат и също полетата, които се появяват след инсталация на различни разширения. Например съдържанието на полета Title, Description, Keyword на разширение All in One SEO Pack  или Yoast SEO се съхраняват именно в тази таблица.MySQL-database-5
 • Таблица wp_posts
  Основното съдържание е съсредоточено в тази таблица. В нея се съхраняват данните за автора (или авторите на различните статии) на статията, дата на която е публикувана статията, самия текст на статията, име на страницата, статус на поста (публикувана, чернова и т.н.), разрешено и ли е забранено оставяне на коментари, брой на оставените коментари и друга информация. Ето само малка част от полетата във тази таблица:MySQL-database-6
 • Таблица wp_terms
  Таблицата съдържа всички създадени и използван категории, етикети и линкове във вашия блог.MySQL-database-7
 • Таблица wp_term_relationships
  Таблицата показва свързаните връзки на записите със категориите и етикетите, описани в таблица wp_terms вътре в базата данни на WordPress.
 • wp_term_taxonomy
  Тази таблица свързва категориите, линковете, blogroll връзките и етикетите в едно, а също реда и вложените категории. Категориите могат да бъдат родителски или дъщерни и именно тази таблица следи йерархията между тях. На снимката долу няма дъщерни категории, затова в поле parent е присвоено еднакво значение.MySQL-database-8
 • Таблица wp_usermeta
  Тази таблица съдържа допълнителна информация за регистрираните ползватели, техните лични настройки на профила, като например цветовата схема на конзолата за администриране, данните за контакт, име, биография и т.н.
 • Таблица wp_users
  Това е последната таблица по подразбиране в WordPress. Тя съдържа списък със регистрираните ползватели, техния логин и парола, имейл адрес, дата на регистрацията и още няколко данни.

Ето така е организирана структурата на базата данни в WordPress. Всички таблици са взаимно свързани една с друга и във никакъв случай не трябва да се изтриват. А ако, се редактират – това трябва да става особено внимателно.

С това завършвам днешната статия. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Коментари 1

 • Как смятате, че е по-правилно: Да се направи таблица чрез dbdelta или да се направи таблицата чрез phpMy Admin в wp база данни, ако аз искам да направя custom table за форма, която съм създала без плъгин? Кое е важно да се направи, когато искам да направя форма, която да събира определени данни, но за нея не ползвам плъгин и в wp няма създадена таблица, как после се до стъпват тези събрани данни?
  От около година се занимавам с WP, но досега не ми се е налагало да правя подобно нещо и ми е интересно.

  [Отговор]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *