Бавен сайт – това е катастрофа

бавен сайт

Здравейте, приятели! Скорост на сайта – много важен параметър, характеризиращ сайта, защото посетителите губят интерес към него, ако той не се зареди за 3 секунди. А вие знаете ли за колко време се зарежда вашия сайт? Измервате ли скоростта на зареждане? Оптимизирате ли вашия сайт за да е по-бърз?

В тази статия ще ви разкажа, защо скоростта на сайта е толкова важна, върху какво влияе скоростта на зареждане и в какво бавните сайтове губят от бързите. По тази тема може да прочетете предишни мои статии: „Влияе ли скоростта на зареждане на сайта на позицията ви в Google“ и „Как мега мощно да ускорим скоростта за зареждане на страниците в нашия WordPress блог“.

Скорост на сайта – изследвания и тестове по този показател

Компанията Akamai периодично провежда изследвания за това как скоростта на зареждане на сайта влияе на ползвателите. И ето няколко стряскащи резултата:

 • 40% от посетителите напускат сайта, ако той не се зареди до 3 секунди.
 • 80% от посетителите не искат да влизат повторно във бавни сайтове.
 • 50% от посетителите ще препоръчат на приятелите да не посещават бавен сайт.
 • 47% от посетителите очакват, че страницата няма да се зарежда за повече от 2 секунди.
 • 40% от посетителите няма да чакат да се зареди страницата, ако това не стане до 3 секунди.
 • 52% от купувачите твърдят, че скоростта на зареждане на страниците е важна за тяхната лоялност.
 • 14% от посетителите ще отидат във друг сайт, ако той е бавен, а 23% просто ще спрат процеса на купуване или просто ще станат от компютъра.
 • 64% от ползвателите едва ли ще се върнат в магазина, ако останат недоволни от работата му.

Интересното е, че младите хора (до 25 години) са по-нетърпеливи и обикновено чакат не повече от 2 секунди. Също интересно е да отбележим, че в 2006 година данните са много различни. Например, през 2006 година посетителите са били готови да чакат да се зареди страницата за 8 секунди. Тоест по резултатите от тези изследвания може да се направи извод, че колкото е по бърза скоростта на зареждане на сайта, толкова и посетителите ще са повече и те ще се чувстват много по комфортно, ще имат по-голямо доверие и ще са по-лоялни.

По данни на Aberdeen Group увеличаването на скоростта на зареждане с 1 секунда води до:

 • Намаляване на количеството на отворените страници със 11%.
 • Намаляване на количеството на доволните клиенти със 16%.
 • Води до спадане на конверсията със 7%.

А сега да разгледаме конкретен пример какво става при оптимизация на сайт:

На графиката виждате резултата от оптимизация на сайта shopzilla.com от който се вижда, че времето за зареждане е съкратено от 7 секунди до 1 секунда. И това ускорение е довело до следните резултати:

скорост на сайта

 • Конверсията е увеличена от 7 до 12%.
 • Със 25% са се увеличили количеството на отворените страници.
 • Два пъти е съкратена инфраструктурата (вместо 402 сървъра, са станали достатъчни само 200).

Този пример и резултатите от изследванията показват, че един път оптимизиран за параметъра скорост на сайта, без да се правят никакви други манипулации, може съществено и за дълго да увеличи конверсията на сайта, да се увеличат посетителите, да се подобрят поведенческите фактори и да се намалят разходите за сървъри и тяхното обслужване. Не е лошо, нали?

Google обича бързите сайтове

Показателя скорост на сайта се взима в предвид от търсачките при подреждането на сайтовете. Google още във 2010 година открито заявява, че скоростта на зареждане на сайта е един от факторите, който се взима в предвид при класирането. Това важи и за останалите търсачки.

Най-вероятно търсачките използват показателя скорост на сайта, като понижаващ фактор. Тоест, ако сайт зарежда страниците много бавно, това ще влияе отрицателно за неговото класиране. От друга страна това съвсем не означава, че високата скорост на зареждане на сайта се разглежда като основен фактор за класирането. Най-вероятно при равни други показатели търсачката отдава предпочитание на по-бързия сайт.

Но не трябва да се забравя, че скоростта на зареждане влияе на поведенческите фактори. На по-бързите сайтове посетителите прекарват повече време, преглеждат повече страници, количеството на откази при бързи сайтове е по-ниско. А именно тези фактори се взимат в предвид при класирането на сайта в търсачките и могат съществено да влияят на неговите позиции.

Посетителите обичат бързи сайтове

Компанията Gomez Peak Time Internet Usage Study провежда изследване със 2000 потребители, което потвърждава негативното влияние на ниската скорост на зареждане на сайта:

 • В час пик 75% от посетителите отиват при конкурентните сайтове без да чакат да се зареди сайта.
 • 88% от посетителите казват, че едва ли ще се върнат във сайт който не се е отворил.
 • Повече от половината остават със по-малко положително мнение за компанията като цяло, сайта на която се отваря бавно.
 • Повече от една трета споделят негативните си впечатления със приятелите и познатите.

И обратния случай при ускорение на сайта Geekzone са получени следните резултати:

 • С 35% се увеличава времето прекарано във сайта.
 • С 13% са увеличени броя на отворените страници за едно посещение.
 • С 3.7% са намалени отказите.

Важни са даже милисекундите

Ето ви още примери и факти, които показват, че за скоростта на зареждане на сайта са важни даже милисекундите.

 • Всеки 100 милисекунди допълнително към скоростта на Amazon.com е понижавала продажбите със 1%.
 • Google казва, че при отваряне на сайта за 9 секунди, това води до намаляване на посетителите и доходите от реклама със 20%.
 • Също така Google е забелязал, увеличаване на времето за зареждане със 400 милисекунди води до загуба на 0.59% от посетителите. Освен това, дори при отстраняване на проблема, повече от половината посетители не се връщат. Това доказва, че бавното зареждане на сайта се възприема от посетителите като постоянно явление.

Изводът от статията е, че бързите сайтове са по-добри от бавните. Може да се каже и така – колкото сайта е по-бърз, толкова е и по-добър. Бърз сайт – по-голяма конверсия, по-голяма лоялност и доверие на посетителите, повече доволни посетители, по-високи позиции на сайта в търсачките и т.н.

А вашия сайт за колко време се зарежда? Напишете в коментарите какво мислите.

P.S. сайтове за проверка на скоростта на зареждане: PageSpeed, pingdom.com, webpagetest.org

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *