Как да направите бекъп на сайт или WordPress блог

бекъп на сайт

Здравейте, приятели! Много е важно редовно да правите бекъп на вашия WordPress сайт. Това ще ви гарантира, че в случай на някакви неприятности на вашия сървър, хакерска атака или ваша грешка, няма да загубите вашия сайт и винаги ще може да го възстановите. И така, да видим, как се прави бекъп на сайт.

Какво е бекъп на сайт?

Ще започнем със това, какво означава думата „бекъп“ (англ. backup). И така, бекъп – е копие на сайта, или както още се нарича резервно копие на сайта. За какво е нужно това резервно копие на сайта?

Например, някакви важни документи вие може да съхранявате не само на вашия компютър, но например и на флаш диск. Това се прави само с една цел – да не се загуби информацията. Ако вашия хард диск се повреди, то документите ще може да бъдат възстановени от другите копия. Същото важи и за сайта. Ако още не сте правили резервно копие на вашия сайт, то е време да решите този въпрос, за да сте готови за неприятни изненади.

Какви особености притежава бекъп на WordPress, а и създаването на копие на който и да е динамичен сайт? Резервното копиране на WordPress може да се раздели на два етапа: Копиране на файловете на сайта и бекъп на базата данни на WordPress.

Колко често трябва да правите бекъп на сайт?

Универсален отговор няма, и всичко зависи от това, колко често се обновява вашия сайт. Препоръчвам ви след всяка промяна във сайта, като нова статия, инсталиране на плъгин и т.н. да правите резервно копие.

Освен за честотата на правене на бекъп трябва да се замислите над въпроса къде и как да съхранявате резервните копия на сайта. Забележете, че съм написал резервните копия, тоест във множествено число. Класическа грешка е да заменяте едно резервно копие със друго, което не е добро решение. Проблема е, че направения бекъп може да бъде повреден, да не е свален докрай на вашия компютър или да е свален със някаква грешка.

И вие може да не знаете, че файла е повреден, докато не се наложи да възстановите сайта от резервното копие. И ето тук, би ви свършил добра работа предишен бекъп файл. Затова съхранявайте няколко последни копия на вашия сайт и ако, последната версия е повредена, винаги ще може да използвате предпоследната.

Със общите положения, надявам се, всичко е ясно и може да преминем непосредствено към самия бекъп на сайт.

Бекъп на WordPress сайт

Както вече споменах, бекъп на WordPress се състои от два етапа.

Първия е най-лесен. Просто трябва да свалите на вашия хард диск всичките файлове на WordPress, които се намират на вашия сървър. Най-добре за тази задача, е да се свържете със вашия сървър по FTP връзка и да направите процедурата по сваляне на файловете. Препоръчвам ви да използвате за тази операция FTP клиента FileZilla.

Също може да копирате файловете използвайки панела за управления на вашия хостинг акаунт. Често хостинг компаниите правят и предлагат за сваляне архивни копия на вашия сайт.

Не е нужно да правите копия на всичките файлове на сайта редовно. Ако все още нямате копие, има смисъл да се направи преди ръчно обновяване на WordPress. След това е достатъчно да се правят само копия на папка uploads, която се намира в папка wp-content. Именно в папка uploads се съхраняват всички качени картинки и други качени файлове.

Много по-важен е бекъп на базата данни на сайта, който може да се направи по два начина.

Първия начин е да използвате приложението предоставяно от вашия хостинг phpMyAdmin.

 1. И така, влезте във панела за управление на вашия хостинг акаунт и кликнете phpMyAdmin.бекъп
 2. Изберете в колоната от ляво базата данни на вашия сайт.backup
 3. От дясно ще видите всички таблици на базата данни на сайта.backup db
 4. След това кликнете Експорт, който ще намерите над списъка с таблиците.backup database
 5. В отворилата се страница просто натиснете бутон Изпълнение, за да започне процеса на бекъп на базата данни. По подразбиране ще се свали бекъп на базата данни със разширение sql.backup data base

Ако базата данни е много голяма, има смисъл да свалите архивирано копие.

 1. В поле „Exported method:“ изберете „Потребителско – всички настройки“.backup database wordpress
 2. В поле „Изход:“ изберете в „Компресия:“ zip-нато.бекъп на wordpress
 3. Натиснете бутон „Изпълнение“.

В резултат на произведените операции вие трябва да получите бекъп на базата данни на сайта. Процеса не е сложен, но трябва да се прави ръчно. Но има плъгини които могат да правят автоматичен бекъп на базата данни.

Плъгин за бекъп на базата данни на WordPress

Това е по-лесния вариант за бекъп на базата данни. Има много плъгини изпълняващи тази дейност, просто трябва да изберете такъв който ви харесва. Мога да ви препоръчам WP-DB-Backup, който не е сложен за използване. За плъгина може да прочетете и в тази статия: „Плъгин WP-DB-Backup за бекъп на база данни за WordPress„.

След като инсталирате и активирате плъгина в менюто от ляво във админ панела ще се появи нов линк – Разни -> Backup. Кликнете линка и ще се озовете във страницата за настройки на плъгина.

Настройките са разделени на три групи:

 • Първата група „Tables (Таблици)“ – показва, какви таблици от базата данни ще бъдат съхранени. Ако поставите чавки във квадратчета „Exclude spam comments“ и „Exclude post revisions“, може да изключите от бекъпа спам коментарите и редакцията на записите, като така ще намалите размера на бекъп файла, съхранявайки само необходимите данни.
 • Втората група настройки „Backup Options (Настройки за резервно копиране)“ отговаря за ръчното създаване на бекъп на базата данни. Натискайки бутон „Backup now!“ , вие ще включите резервното копиране на базата данни и по подразбиране ще ви бъде предложено да свалите архива на вашия компютър (Download to your computer). Ако изберете опция за изпращане на резервното копие на email (Email backup to:), вие ще получите архива на посочения email адрес.
 • Последната група настройки „ScheduleBackup“ задава разписанието на резервното копиране на базата данни по разписание, а също и email адреса, на който ще се изпраща бекъп файла.Това е много удобно, защото можем да не се грижим за бекъпа на базата данни, всичко ще се прави автоматично и по разписание от плъгина. Изберете кога да се прави операцията, съхранете настройките натискайки бутон Schedule backup, а плъгина ще върши останалото.

За днес това е всичко по тема бекъп на сайт. Успех!

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *