Как да промените процента на компресия на JPEG изображенията в WordPress

Здравей, читателю! От време на време читателите се интересуват, защо качваните от тях изображения със висока резолюция и отлично качество във сайта изглеждат, меко казано, не като оригинала. Ще ви разкрия малка тайна: WordPress прави автоматична компресия на размера на изображенията които са със JPEG формат до 82% от оригинала за да се повиши производителността на сайта при мобилни устройства. Това се прави за да се намали размера на изображенията, което ще намали времето за зареждане на сайта.

автоматична компресия на jpeg изображенията

Но какво ще стане ако преди да качите изображението вие самостоятелно намалявате размера му? Или имате фото блог и искате да качвате изображенията само със най високо качество? Във този случай вие не бихте искали да се извършват каквито и да било действия върху файловете, освен качването им. Или пък искате да увеличите степента на компресия на размера на картинките, за да ускорите зареждането на страниците. И двата сценария се разглеждат във тази статия.

Всичката тази информация се отнася само за JPEG формата, големината на другите формати не се намалява автоматично и те се качват във своето оригинално качество.

Как да изключите компресията на JPEG

Преди да правите каквито и да е промени във functions.php ЗАДЪЛЖИТЕЛНО направете бекъп! Защото ако нещо се обърка може да получите абсолютно неработещ сайт.

Ако е нужно да качвате вашите изображения със 100% качество, без никаква обработка, то е необходимо да поставите следния код във файл functions.php, който се намира във папката със вашата тема:

add_action( ‘jpeg_quality’, ‘mytheme_image_jpeg_quality’ );
function mytheme_image_jpeg_quality(){
return 100;
}

Отлично! Вече нито един от качваните файлове няма да се изменя по какъвто и да е начин.

Как да увеличите процента на компресия на JPEG

Автоматичното изменение на степента на компресия на изображенията позволява да се оптимизират файловете, което влияе положително на скоростта на сайта. Очевидно е, че колкото е по малък общия размер на файловете, и по бързо се зарежда сайта.

Ако вие не сте специалист във работата със графични изображения, то на око вие едва ли ще забележите разлика между 85% и 80% компресия на фотографиите, но специалистите във обработката на снимки ще бъдат приятно удивени, колко точно може да се настрои компресията на изображенията.

Та за това е необходимо да използвате абсолютно същия код като горния пример, но със указание на степента на компресия на изображенията. Например, ще увеличим компресията до 70% със следния код:

add_action( ‘jpeg_quality’, ‘mytheme_image_jpeg_quality’ );
function mytheme_image_jpeg_quality(){
return 70;
}

Вместо 70% поставете значение което считате за нужно. Обикновено 80-85% е оптимално значение, без особено да страда качеството на изображенията.

Какво да правите със качените по рано JPEG файлове?

Трябва да помните, че всички промени ще се прилагат само за новите JPEG изображения, които ще качвате. Всичко което е качено преди това – ще си остане със същото качество. Ако искате автоматично да обновите всички изображения във вашия сайт, то може да използвате разширението Regenerate Thumbnails. Това разширение ще настрои новите параметри за вече качените файлове. Успех.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *