Как правилно да поставяме Google AdSense реклами в WordPress блог

Здравей, читателю! Google AdSense е един от най популярните начини за монетизация на трафика от вашият сайт. Може лесно да добавите реклама от Google AdSense във вашия сайт и да започнете да печелите пари. В тази статия ще ви разкажа как добавяте AdSense реклама в сайта и съвети как да увеличите вашата печалба.

Какво е Google AdSense?

Това е рекламна мрежа на Google, която дава възможност на притежателите на сайтове да печелят като показват техните реклами. Тези реклами са насочени според съдържанието на сайта и според посетителите.

Google AdSense е безплатна и вие не трябва да се разправяте със рекламодатели или да се притеснявате как ще си съберете парите, Google се грижи за всичко това. Те събират парите, взимат си своите такси и ви изпращат останалите пари на вас.

AdSense предлага оферти cost-per-click (CPC) което означава, че вие печелите всеки път когато посетител кликне върху рекламата във вашия сайт. Цената за клик е различна и зависи от много фактори.

Как да започнем работа с AdSense

Първо трябва да се регистрирате за Google AdSense акаунт. Ако вече имате Gmail и-мейл от Google, то може да използвате данните от него за да се регистрирате.

След като се регистрирате, ще получите до няколко часа писмо което ще ви каже дали сте преминали първата стъпка от проверката. Ако сте преминали успешно, вече ще може да влезете във вашия акаунт и да получите кода за рекламата.

Започнете като кликнете «Моите реклами» -> «Рекламни елементи» -> «Нов рекламен елемент». В отворилата се страница може да изберете между Текстови и дисплейни реклами, Добавяни в емисия реклами и Реклами в статия.

google adsense реклами

На следващия прозорец попълвате име за рекламата (за по лесна идентификация от вас), размер (препоръчвам ви да изберете «Препоръчителни», защото те са най-предпочитани от рекламодателите) и тип на рекламата (препоръчвам ви да изберете «Текстови и дисплейни реклами»).

За опция «Ако няма налични реклами», може да изберете да скриете рекламния елемент или да го запълните със ваша реклама. Това се показва когато Google не може да намери подходяща реклама(което става много рядко).

Когато сте готови натискате бутон «Запазване и получаване на кода» и ще видите самия код който трябва да поставите във вашият сайт.

Добавяне на Google AdSense в WordPress

Трябва да решите къде искате да се показва рекламата във вашия сайт. Най често това е страничната лента. За целта може да използвате Джаджи в WordPress. Просто влезте във «Външен вид» -> «Джаджи» и кликнете «Добавяне» за опция «Вашият HTML код». Добавете кода за рекламата и натиснете бутон «Запис».

добавяне на google adsense в wordpress

AdSense съвети и често задавани въпроси

  • Кои са най добрите размери за реклама?

Най добрите рекламни размери са 300×250 и 336×280. Тези размери са подходящи за повечето екрани и за тях се плаща добре.

  • Кои места са най добри за разполагане на рекламата?

Това зависи от вашата тема. Целта е да получите повече кликове, затова вашата цел е да поставите рекламата на по видномясто. Реклама поставена в началото на статията горе на екрана обикновено получава най много кликове.

  • Мога ли да правя кликове върху моите реклами?

Често сте изкушени да кликате върху рекламите във вашия сайт или да карате да го правят другите членове на семейството ви. Не го правете! Алгоритмите на Google са доста умни и ще разберат когато го правите. И единствено ще получите доживотна забрана за показване на реклами от Google във вашия сайт.

  • Какво означава RPM на страница?

RPM е съкращение от Revenue per Mille, което означава печалба за 1000 показвания. Определя се от сумирането на общото количество кликове и Cost per Click и след това се дели на общото количество показани страници.

  • Какво е CTR във Google AdSense?

CTR или click-through-rates (проценти за клик) може да се различава драстично при различните сайтове. Зависи от много фактори като, класирането на сайта, аудиторията, разположението на рекламните елементи и така нататък. Идеалния CTR е трудно да се определи, защото нямате достъп до процентите за клик на другите сайтове като вашият.

Google AdSense има инструменти които ще ви покажат съобщения ако вашият сайт не получава добър CTR. Четете препоръките за оптимизация във вашия AdSense акаунт, за да подобрите печалбата си от реклама.

  • Кога и как Google AdSense ви плаща?

Всеки месец, Google смята печалбата от предишния месец и ви я показва във страница «Плащания». Ако сте достигнали минимума за плащане от 70 Евро, плащането ще се извърши на 21-во число от месеца. Може да изберете да ви плащат на банкова сметка, с чек или във Western Union сметка. За България най подходящо е на банкова сметка.

  • Защо Google не ме одобри?

Може да бъдете отхвърлени, ако не отговаряте на условията на Google AdSense.

Какви са условията за да получите одобрение от AdSense?

Минималните изисквания са:

  • Вашият сайт и неговото съдържание трябва да отговарят на документите Условия и Поверителност на Google.
  • Вашият сайт трябва да е най малко на 6 месеца.
  • Вие, трябва да имате навършени 18 години.

Забележка: дори и да отговаряте на всички условия, Google си запазва правото да ви откаже.

Мога ли да използвам Google AdSense във моя WordPress.com блог?

WordPress.com не ви позволява да използвате AdSense реклами, освен ако не ъпгрейднете акаунта си на Бизнес.

Каква е разликата между Google AdSense  и Google AdWords?

Google AdWords ви дава възможност ВИЕ да рекламирате на други сайтове, включително и в тези които участват във рекламната мрежа на Google AdSense.

Google AdSense ви дава възможност да печелите от вашият сайт като показвате реклами във него.

Надявам се тази статия да ви помогне да разберете как да добавите Google AdSense реклама във вашия WordPress  блог и как да печелите повече пари. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *