Инсталиране и настройка на разширението за анкети Wp-polls

Здравей, читателю! Практически всеки блогър рано или късно се сблъсква със необходимостта да проведе анкета сред своите читатели. Това може да бъде оценка на дизайна на сайта, търсене на нови идеи или анкети за някакъв проблемен въпрос или просто за банално гласуване.

В тази статия ще ви разкажа за разширението за wp-polls, което ви дава възможност да създавате анкети във вашия WordPress сайт. Някой настройки и принципи за използване на това разширение не са толкова очевидни и могат да предизвикат известни трудности и усложнения. Все пак не е достатъчно да инсталирате това разширение, но и да се научите да създавате анкети, да ги управлявате и най главното – да ги поставяте във шаблона на вашата тема.

Инсталация на разширението за анкети WP-Polls

Тук няма нищо трудно, инсталирате и активирате разширението и след това влизате във раздел «Анкети» който се появява във менюто вляво.

инсталация на разширение wp-polls

Настройка на разширението WP-Polls

Тук имате четири раздела за управление на разширението за анкети:

  • Управление анкети – позволява да преглеждате статистиката за всички анкети (дата за начало и край на анкетите, отворени и затворени гласувания, брой на гласовете и т.н.), а също може да редактирате или да изтриете анкета.
управление на анкети
  • Добави анкета – добавяте нова анкета като просто трябва да въведете име за анкетата «Въпрос» (което е и основния въпрос на който ще отговарят вашите посетители) и да добавите колкото искате варианти за отговор («Отговор 1», «Отговор 2» и т.н.)
добавяне на нкети

Също така може да изберете дали ползвателите могат да избират повече от един отговор («Да се позволи ли на потребителите да избират повече от един отговор на анкетата?») и да укажете датата за автоматичен край на анкетата.

  • Настройки – тук може да изберете външния вид на анкетата (цвят, стил), как да се подреждат резултатите, да посочите линк към всички анкети, които се провеждат или вече не са активни.
настройки на външния вид на анкети
  • Анкета Templates – тук са посочени стандартни фрагменти от кода, които отговарят за показването на анкетите във сайта. Като използвате тези променливи, може да настроите показването на резултатите и самата анкета както искате и ви харесва.
показване на анкети във сайта

Показване на анкета от WP-Polls във шаблона на темата

За да покажете анкета във страничното поле, влезте във «Джаджи» и от падащото меню «Анкети» изберете къде да поставите анкетата, във страничното поле («Homepage Widget») или във най долната част на сайта («Footer Widget»).

настройки на анкетата във джаджи

Ето как изглежда анкетата във сайта:

външен вид на анкетата във сайта

За да покажете резултат от гласуване, вместо самата анкета, използвайте този код:

[poll id=“2″ type=“result“]

Надявам се статията да ви е помогнала да разберете как да използвате разширението за анкети WP-Polls. Ако имате въпроси, пишете в коментарите. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *