Accelerated Mobile Pages за WordPress

Accelerated-Mobile-Pages

Здравейте, приятели! Както може би знаете, всемогъщия Google октомври месец 2015г. стартира проекта с отворен изходен код – Accelerated Mobile Pages или накратко AMP. Основната цел на проекта е да се направи мобилния Интернет още по-производителен и удобен за потребителите.

Формата AMP означава висока скорост за зареждане на страниците създадени със помощта на вече съществуващите уеб технологии. Основата се състои от принципно новия формат с отворен код AMP HTML. Благодарение на него, разработчиците вече могат с лекота да създават по-леки версии на стандартните уеб страници.

Както самия Google казва – “Ние искаме всички уеб страници със разнообразно съдържание – видео, анимация и графика – да се зареждат мигновено. Също така искаме, на различните платформи и устройства да се използва еднакво кодиране: тогава съдържанието ще се зарежда бързо навсякъде, независимо от това, какъв модел телефон се намира в ръцете на потребителя”.

Защо ви разказвам това? Защото вече и вие можете спокойно да включите ускореното зареждане на страници за мобилни устройства на вашия WordPress блог. И както може би се досещате, това става със плъгин. И за да не изоставаме от новите тенденции може и ние да се присъединим към проекта Accelerated Mobile Pages.

AMP плъгин за WordPress

Добавката AMP добавя поддръжка на Accelerated Mobile Pages за вашия WordPress сайт. Всичко което трябва да направите е да инсталирате и активирате плъгина от вашия админ панел и това е всичко, повече никакви телодвижения не се изискват от вас.

Accelerated-Mobile-Pages-1

Плъгин Accelerated Mobile Pages

Също така може да пробвате още едно разширение предлагащо същата функционалност и със име – Accelerated Mobile Pages (Google AMP Project). Това е първия плъгин създаден за добавяне на ускорени мобилни страници за WordPress. Предишния плъгин е много по-популярен (има над 400 000 инсталации) от този, но разлика във функционалността няма. Просто инсталирате, активирате разширението и забравяте за него.

Accelerated-Mobile-Pages-2

Статистиката за вашите Accelerated Mobile Pages може да следите във вашият акаунт в Google Search Console: “Облик на търсенето” -> ” Accelerated Mobile Pages” и Google Analytics.

За днес това е всичко което исках да ви разкажа. Надявам се информацията да е полезна за вас. Успех.

С уважение, Николай Томов.

Хареса ли ви статията? Споделете я с приятелите:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *