Как правилно да се отнасяте към парите. 6 прости правила за повече пари

повече пари

Здравей, драги читателю! Умението да пестите и инвестирате вашите средства – е основата на всяко богатство. Може да се спечелят големи пари създавайки високодоходен бизнес, но само с едно условие – това могат да направят много малко хора, предприемачи по дух. Обикновения човек, който не се отличава с никакви изключителни качества и способности, може да стане богат, само ако пести и инвестира разумно, това което има. Ето няколко прости правила за управление на финансите, основани на психология и здрав разум.

Колкото по-рано започнете да натрупвате спестявания, толкова и по-рано ще можете да се възползвате от резултатите на вашата пестеливост.
Всички хора печелещи пари може да бъдат разделени на три големи групи:

  • Наемни работници
  • Предприемачи и бизнесмени
  • Инвеститори

Най-много са хората, работещи като наемни работници. Много по-малко са предприемачите и бизнесмените. И още по-малко инвеститорите. Там където се трудят наемни работници, няма много богати хора, защото използването на спестяванията като главен инструмент, създаващ богатство, не е най-продуктивната стратегия. Но все пак ги има, например различни топ мениджъри.
Притежателите на собствен бизнес имат възможност да получават много по-големи доходи, отколкото който и да е сътрудник, работещ в неговата компания. Сред бизнесмените процента на богатите хора е много повече, отколкото при наемните работници, примерно 30%. Информационния бизнес не е изключение, тъй като и той изисква, макар и по-малки, но все пак инвестиции и разходи.

От имуществото, носещо доход, всеки притежател на бизнес обикновено притежава част от своето предприятие, и често този доход се губи. Например, предприятието попада в тежко икономическо състояние (нагледен пример – кризата от 2008г.). Няма много истински богати хора занимаващи се с информационен бизнес и офлайн бизнесмени. За да бъдете наистина богати, трябва да работите, да рискувате и да се усъвършенствате всеки ден. А това е дяволски трудно.

Третата група, инвеститорите, като правило, вече са богати. Парите за тях са като инструмент служещ им в ежедневната работа. Богатите хора между инвеститорите са повече от 85%. Инвеститор – това е човек който търси и купува само такова имущество, което е способно да носи доход, тоест активи. Това може да са акции, облигации, валута, скъпоценни метали, произведения на изкуството, недвижимост. Сред техните покупки практически няма безполезни вещи.

При инвеститорите обикновено няма финансови проблеми на битово ниво. Те могат да си позволят да работят по-малко (ако го искат), и повече време да отделят на семейството, за пътешествия, за собствено развитие, хоби. В безоблачното небе на живота на такъв човек може да се появи само един голям облак – той може да изгуби парите си при невнимателно инвестиране или в следствие на политически промени. За да не се случва това, инвеститорите обикновено използват услугите на професионални специалисти в областта на инвестирането (инвестиционни брокери), изучават специални курсове.

Спрете да купувате безполезни вещи.

Сега ние живеем в общество на потреблението, където потреблението – е една от главните социални функции на човека. И въпроса не е в хипнотичните реклами, ролята на средствата за масово осведомяване и Интернет, развитие на електронните платежни системи. Ако ние, като потребители, не харчехме толкова, то и бизнесмените не биха печелили. Нали това е кръговрат на средствата.

Лошото е друго – това, че ние купуваме основно абсолютно безполезни вещи, и колкото е по-висок дохода на човека, толкова е и по-голяма сумата която се харчи за такива безполезни стоки. Десетки хиляди, а при някой и стотици хиляди, изхарчени за вещи, които в най-добрия случай са използвани един път.

Като правило, това са видими атрибути на богатство. Много често – мними и преходни. Но ги купуват често съвсем не богати хора. Например, ученик или студент, мечтаещ за последен модел iPhone. Или например помислете, колко е важно за вас какъв часовник носите? Главната задача на часовника е да показва точното време, а не да предизвиква впечатление у околните. Помислете реално, колко е важно, какъв автомобил карате? Нали главната му задача е да ви достави комфортно от една точка до друга, а не да показва вашия реален или мним статут.

Тоест, ако сте решили нещо да купите, не правете прибързани действия и преди всичко сравнявайте. Приемайте окончателно решение, след като разгледате няколко варианта.

Например, вие искате да си купите лаптоп. Не трябва веднага да ходите в близкия магазин за електроника и следвайки съвета на консултанта, да купите първия лаптоп който ви хареса. Отделете време и преди това анализирайте, за какво ще го използвате, вижте аналогични модели на други производители, сравнете цените и изберете най-разумния вариант. Най-вероятно, цените ще се отличават драстично. Благодарение на това правило малки суми пари (разумно спестени при неголеми покупки) се превръщат за месец в десетки, стотици, а за някого в хиляди левове.

За грамотно инвестиране на събраните средства да се ползват услугите на професионални компании и специалисти.

За да станете финансово независим човек, трябва да се занимавате с бизнес, да бъдете собственик на някакво предприятие или проект. Виж да съхраните богатство което имате е много по-просто, ако работите като наемен работник. Бизнесмена и инвеститора, за да увеличават състоянието си, са длъжни да рискуват. Затова те използват услугите на професионални финансисти и консултанти.
Също сами трябва постоянно да повишават своята грамотност и предприемчивост по тези въпроси. Къде да се намерят пазари, как да се осигури трафик, колко пари да се държат в оборот? Човек достига до богатството не веднага, той се стреми към него в течение на значително време. И най-трудното е – ежедневно да отделяте време и внимание на парите.

Просто бъдете пестеливи.

Дръжте сметка на личните доходи и разходи. За начало просто ги бройте и разпределяйте. Парите отиват при тези, които ги обичат и се грижат за тях, като за любими растения.

Платете първо на себе си.

Първо ние отделяме от нашите пари това което планираме да спестим. След това плащаме всички текущи разходи (ток, вода). Само тези пари които сте отделили на страна са ваши. От тези спестявания вие и вашето семейство може да живеете в бъдеще. Главната ви задача е, да съхраните тези пари в края на месеца. Да спестите при покупка на лаптоп, а после да изхарчите тези пари в ресторант – това не е добър вариант.

Водете здравословен живот.

Тютюн, алкохол и други вредни пристрастия не само развалят здравето, но и опустошават портмонето. Най-добре е да сте здрав и богат, отколкото болен и беден. Ако имате вредни навици – постарайте се да се избавите от тях.

На пръв поглед може да ви се струва, че изпълнението на тези правила е сложно. На това действително работи и е толкова просто! Изберете поне две-три правила от шест и ги следвайте, защото главното тук е да започнете. Когато видите резултата, ще останете приятно изненадани от сумата, която сте спестили само за един месец.

Но помнете, че всичко това – не е самоцел: побърквайки се на тема икономия, може да лишите себе си и вашите близки от щастие. Затова аз не ви призовавам да се ограничавате във всичко. Просто ви казвам, че грамотното управление на личните средства в крайна сметка ще ви позволи да живеете щастливо, имайки в запас спестявания, добро здраве и планове за бъдещето.
И вече от вас зависи, да инвестирате ли тези пари във нещо или да продължавате да спестявате. Главното е – ясно виждане на целите, минимизация на риска и душевно спокойствие. Ето това е и всичката психология на парите в кратък вариант…

Какво мислите за тези прости правила за привличане на повече пари? Напишете в коментарите.

Ако ви е харесала статията – споделете я в Twitter, Facebook и Google+. Ако имате въпроси – задавайте ги в коментарите. Непременно ще ви отговоря.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *