12 начина за ускоряване на WordPress сайт

faster-wp

Здравейте, приятели и читатели на моя блог! В тази статия ще ви разкажа, как ефективно да ускорите WordPress сайт със помощта на 12 най-добри практики, които ще намалят времето за зареждане в браузъра на вашия блог.

Избор на добър хостинг

Избора на хостинг оказва огромно влияние на скоростта на сайта. Добрия уеб хостинг е основата, на която ще стои вашия сайт. Ако работите над повишаване скоростта на зареждане на сайта, първо трябва да обърнете внимание на хостинга, дори сайта да не е на WordPress. Има несметно количество хостинг доставчици, пазара е силно конкурентен, затова си струва да отделите време и да изберете добър хостинг.

CDN

Мрежа за доставка на съдържание (CDN) е система за разпределяне на сървъри, които съхраняват уеб страници и други уеб ресурси според географското разположение. Обикновено, CDN копира всички статични файлове във вашия сайт (JavaScript, CSS, медиа файлове и т.н.) и ги доставя на ползвателите с максимално възможна скорост.

Кеширане

Кеширане е временно съхранение на съдържание, като страница, картинка и други файлове, участващи в рендеринга на страницата. Съдържанието се съхранява на локалния носител на ползвателя като кеш и при повторно запитване за тези файлове, страницата се генерира много по-бързо. На сървъра също има кеширане. Въпроса е технически, но има много популярни плъгини, помагащи в настройката и управлението на кеширането. Най-популярните от тях са WP Super Cache и W3 total Cache.

Намаляване размера на CSS и JS файловете

В процеса на минимизиране JS и CSS файловете намаляват своя размер, повишавайки така скоростта на зареждане на файловете във браузъра. Ако предпочитате ръчно да намалявате размера на вашите CSS и JS файлове може да използвате този сайт за CSS файловете: csscompressor.com и този сайт за JS файловете: javascript-compressor.com.

Направете преди това бекъп на вашата тема, защото ако нещо се обърка ще може да възстановите старите файлове!

Отваряте вашия CSS файл, копирате кода и го поставяте във прозореца. От меню Compression Level изберете опция High или Standard. Ако изберете Highest, то след това файла няма да може да се чете и съответно да се правят корекции. След като поставите CSS кода на файла който искате да минимизирате, натиснете бутон Compress. Във поле под надпис Compressed JavaScript: е вашия компресиран код. Копирайте новия компресиран код и го сложете във вашия файл. Запазете промените във файла и го качете на вашия сървър.

По същия начин действате и със js файловете. Поставяте кода от файла и натискате бутон Compress. Копирайте компресирания код във поле Compressed JavaScript и го поставете във вашия файл и го качете на вашия сървър.

Или може да използвате плъгин WP Minify, който ще свърши всичката работа автоматично.

Намаляване размера на картинките

Прекалено големите картинки значително забавят сайта и задължително трябва да се оптимизират. Използвайте плъгин WPMU DEV WordPress Smush API който ще намали размера на изображенията без загуба на качество.

Компресиране на сайта

Със прости думи намаляването на размера на сайта прилича на опаковането му в ZIP архив. И когато посетител отваря страница, браузъра работи като WinRAR, разархивира архива и показва съдържанието. Плъгин W3 Total Cache е по-популярен като кеширащ плъгин, но също може и да архивира сайтове. Тази функция може да включите като влезете в Performance -> Browser Cache -> Enable HTTP (gzip) Compression.

Browser-Cache-W3-Total-Cache

Оптимизация на MySQL база данни

WordPress често пази почти всичко, като редакции на постове, trackback, pingback, не одобрени коментари или спам коментари.

Както и вашия хард диск може да стане фрагментиран, и базата данни на WordPress страда от същия недъг. За оптимизация на базата данни може да използвате плъгин WP-Optimize или WP-DB Manager. Със помощта на последния може да настроите разписание за редовна проверка.

Избор на правилни плъгини

Инсталацията на голям брой плъгини може сериозно да замърси и да забави вашия блог. Няма смисъл да инсталирате или да пазите плъгини които не ви трябват. Критичните за работата на сайта плъгини е необходимо да се оставят, а всички останали да се махнат.

Изключване на пингбек и трекбек

По подразбиране, когато друг сайт ви споменава, вашия сайт получава уведомление за това. Такива уведомления се наричат pingbacks и trackbacks. Може да се изключат от: Настройки -> Коментари и махнете чавките от двете най-горни опции, както е на картинката:

pingbacks-trackbacks

Избор на правилна тема

Едни WordPress теми могат да бъдат много бързи и със добре написан код, а други обратно, бавни и с “крив” код. При избор на тема обръщайте внимание на скоростта на зареждане на демо страницата. Това ще ви даде представа как темата ще повлияе на общата скорост за зареждане на вашия сайт.

Оптимизация на структурата на домашната страница

Отличен начин да се оптимизира домашната страница е да се показва само резюме на статиите, да се минимизира количеството на Джаджите и постовете на страницата. По такъв начин не само ще се увеличи скоростта на зареждане на сайта, но също ще се повиши общото впечатление от сайта. Имате само един шанс да направите първо впечатление.

Включване на Keep-Alive

HTTP Keep-Alive е използване на TCP свързване и получаване на множество HTTP запитвания вместо отваряне на ново свързване за всяко запитване към базата данни. На вашия хостинг дадената функция може да е вече включена, затова първо попитайте. Ако не е включена добавете във файл .htaccess този ред:

Header set Connection keep-alive

Това са всичките 12 начина за ускорение на WordPress. Ефективното им изпълнение в значителна степен ще повиши скоростта на зареждане на вашия блог. Ако знаете други начини за по-бърз сайт, може да ги споделите в коментарите. Ако статията ви е харесала споделете я със вашите приятели в социалните мрежи.

С уважение, Николай Томов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *